I höstnumret av vår tidning Hallen (som finns att plocka med hem gratis just nu i Hötorgshallen) tipsar årets kock 2014, Filip Fastén, om olika tapastillbehör. Ett av recepten är på bönsallad, något Filip menar är ett måste:
Det tillför så mycket och det är superenkelt och gott att göra. Jag brukar gå till diskarna som har färdigkokta och marinerade bönor och grönsaker.
Bönsallader för tankarna mot varmare klimat: siestor under parasoll i Mexiko och som förrätter på kullerstensgator kring Medelhavet. Det är så enkelt att göra vispa ihop, färdigkokta eller ej – den nötiga smaken passar med alltifrån sötman från torkad frukt till sältan i kapris och oliver. I receptet nedan är det örtsalsan och haricot vertsen som skapar magin tycker vi, sommarsmaker som dröjer sig in på hösten i en framtida klassiker:
- 1 dl kokta kikärtor
- 1 dl kokta vita bönor
- 1 dl soltorkade tomater
- 1 dl marinerade små lökar
- 100 g haricots vert
- 1 dl örtsalsa
- 1 påse ruccola
- 2 msk olivolja
- 2 klyftor hackad vitlök
- 2 msk sherryvinäger
- salt
- Skölj ruccolan i kallt vatten, lyft upp och låt torka på papper.
- Koka upp 1 dl välsaltat vatten och koka haricots verterna i 30 sekunder, spola kalla och lägg i en djup skål.
- Lägg ner kikärtor, vita bönor och tomater tillsammans med de kokta bönorna.
- Dela ner lökarna i klyftor och blanda ner tillsammans med hackad vitlök, örtsalsa och
- olivolja.
- Avsluta med att vända ner ruccolan och smaka av med salt och vinäger.