Den här tårtan är inte det enklaste du kan baka. Med sina fem olika steg är den kanske ett av bloggens mest komplicerade recept. Men det finns genvägar. Den som känner att konditorhatten inte är tillräckligt hög ännu kan fuska sig till vissa av stegen, och kanske till och med uppnå ett bättre resultat. Dulce de lechen kan till exempel vara från Pampas Deli. Då är den så gott som hemmagjord men klar för servering, gjord på färsk mjölk som fått koka i 8 timmar ihop med äkta vanilj, socker och salt. Servera ihop med en kopp hett svart kaffe för att balansera ut det söta och bered dig på en oförglömlig fika.
- Botten
- 100 g Smör
- ¾ dl florsocker
- 1 äggula
- 2 dl Vetemjöl
- 4 msk kakao
- Fyllning
- 1 burk dulche de leche
- Chokladfyllning
- 2 msk strösocker
- 1 ägg
- 1 äggula
- 75 g smör
- 100 g mörk choklad
- Ganach
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
- Italiensk maräng
- 120 g socker
- 65 g vatten
- 75 g äggvita
- 15 g strösocker
- Botten
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa smör och florsocker, vispa i äggulan och vänd ner de torra ingredienserna. Låt vila 40 minuter.
- Kavla ut och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter. Lägg i en bit aluminiumfolie och häll i torkade gula ärter (som håller kanterna på plats). Nagga botten med en gaffel. Förgrädda 10–15 minuter. Låt svalna helt.
- Fyllning
- Koka en konservburk dulche di leche i 3 timmar , oöppnad i vatten som täcker hela burken, fyll på under tiden . Bred ut över pajbotten.
- Chokladfyllning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa socker, ägg och äggula pösigt.
- Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner i äggsmeten. Häll upp smeten i pajformen.
- Grädda i ca 12 minuter, tills fyllningen stannat något.
- Ganach
- Hacka chokladen och lägg den i en skål.
- Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält.
- Glasera pajen med ganachen. Låt stelna i ett par timmar. Sätt in i kylen så går det lite fortare.
- Italiensk maräng
- Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke.
- Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan till ett skum och tillsätt 15 g socker. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.
- Bred ut över pajen. Bränn den med en gasolbrännare. Tips! Extra lyxigt blir det om man smälter 50 g choklad och häller över pajen precis innan servering och pudrar över lite kakao.
Bilden kommer från Hallen nr 8 och receptet samt stylingen är av Elisabeth Johansson. Fotot är av Martin Genberg. Pampas Delis äkta Dulce de Leche fins att köpa hos Prima delikatesser på Hötorgshallens nedre plan.