Jul- och nyårshelgen i all ära men när festligheterna lagt sig är det skönt att återgå till enklare middagar. Finger foods och komplicerade rätter har sin charm, men en vardagsmiddag kan vara precis lika magisk.
Schnitzel består vanligtvis av kött och för att det ska kunna kallas för wienerschnitzel måste fyllningen till och med bestå av kalvkött. Men efter högtiderna kan det var gott med en paus från det röda köttet. Ett tips är panerad fisk. Det blir kanongott, är lätt och krispigt och dessutom enkelt att tillaga, ingen kötthammare behövs och inga grannar blir störda. Tillbehören kan vara en bit bröd och en citronskiva, det behöver inte vara svårare än så. I middagen ovan är det len potatismos och romsås som ackompanjerar fisken.
- 4 st valfria fiskfiléer
- 3 dl vetemjöl
- 1 st ägg
- salt
- 3 dl ströbröd
- 2 msk rapsolja till stekning
- Häll mjölet i en vid skål.
- Vispa upp ägget i en annan, liknande skål.
- Häll saltat ströbröd på ett tredje.
- Vänd fisken först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.
- Stek fiskfilén hastigt i en panna med olja.
- Garnera med citronskiva och valfri dressing.
Fråga din fiskehandlare i Hötorgshallen vilken filé de föreslår för tillfället för bästa resultat.