Mise en place är ett franskt uttryck som betyder ”allt på plats” och är ett sätt att förbereda ingredienserna på inför matlagningen. Allt läggs fram färdighackat, uppmätt och skalat i olika skålar för att det enkelt ska kunna vispas ihop vid tillagning. Tricket används av proffskockar och på senare tid även av en och annan bloggare..
Smulpajen är en riktig räddare i nöden i januari. Den fyller hemmet med värme, doftar fylligt och ömt av smör och syrliga äpplen och ger dig precis lagom med tröst i vintermörkret. En klick vaniljvisp (vaniljsås uppvispad till fluffig fantastiskhet) och torsdagskvällen är räddad.
Till pajer passar gröna äpplen med lite syrligare karaktär fint. De blir söta men håller sin friskhet när de värms i ugn. Fråga hos Sandins i Hötorgshallen vilken grön sort som passar bäst för tillfället.
Enligt Nigella Lawson blir smulsmeten ännu mer fast och krispig av att få stå några minuter i frysen när den är ihopknådad. Ett annat tips är att använda hälften grahamsmjöl och hälften vanligt mjöl. Då blir det grynigare och ännu lite knaprigare.
Hackade äppelklyftor insmorda i smör, kanel och socker, innan smuldegen läggs över. Mums.
- Smuldeg:
- 100g smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 dl socker
- 6 äpplen
- 1 msk kanel
- 2 msk socker
- 2 msk citronsaft
- Knåda ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och socker till en fast och smulig smet. Lägg in i frysen i 5 min.
- Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda ihop dem med sockret, kanelen och citronsaften.
- Smöra ungsformen och lägg på äpplena och smulpajen som topping.
- Grädda på 175 gr i ca 30 min.