Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais)
På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina sällsynta Jabugogrisar och den höga kvalitén i kombination med det begränsade utbudet har gjort att priset har skjutit i höjden. 1 kg kostar cirka 38000 kr. Det vill säga 3800:-/hg. Minst sagt svindlande.
Patience, passion, and pleasure sägs ligga bakom skinkas framgångar. Ännu finns inte jàmonen hos Hötorgshallens handlare men tills dess att den anlänt finns det ju en massa andra fina Ibericos, Serranos och Parmas hos Österqvist, Pallas, Prima och Carl’s Deli för att nämna några. Sväng förbi och stilla skinksuget asap!
Huelva-provinsen i Andalusien tycks ha rätt fantastiska sevärdheter även bortsett från skinkan..