fbpx

Spanien

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden “Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen …

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Read More »

Empanadas med Wallenbergare

Trend-pirogen empanadas kan fyllas med det allra mesta. Köttfärs, ägg, oliver, tonfisk, chorizo och wallenbergare. Du läste rätt, Saluplats Husman har tagit fram en egen tolkning av den populära pirogen och kombinerat det bästa från två kök: spanska empanadas med svenska wallenbergare. Utmärkt att äta på stående fot – ett stycke husmanskost i ett smidigt …

Empanadas med Wallenbergare Read More »

Chuleton från Örebro

Köttfantast? Då följer du förhoppningsivs Latinamerikanska livsmedel på instagram. De lägger regelbundet upp de mest fantastiska styckdelarna, oftast marmorerade och hängmörade under en längre tid. Ovan är en 72-månaders ko i form av Ribeye, eller Ribsteak (så kallad Chuleton) som de la upp häromdagen. Chuleton är den absolut saftigaste delen av nötköttet, den är mör …

Chuleton från Örebro Read More »

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika

I hela världens saluhall finns det inte bara delikatesser och luncher från motsvarande utan även cateringalternativ. Nu nalkas ljuva sommar med fägring och bufféer, här kommer därför en första omgång tips på bufféer du kan beställa från Hötorgshallens handlare på ett ögonblick och njuta av en hel junikväll: Medelhavet & Balkan Salami, lufttorkad skinka, gruyère, …

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika Read More »

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel

Iberico är namnet på en spansk grisras som är känd för sitt mumsiga kött. Pata negra kallas till exempel skinkan som kommer från en ibericogris. Den finaste av dem alla. Den mest exklusiva ibericogrisen är den som föds upp ekologiskt och enbart på ekollon. Nu har Latinamerikanska livsmedel fått in två nya delar från ibericogrisen: …

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel Read More »

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel

Latinamerikanska livsmedel har fått in spädgrisar från Spanien. Grisarna är uppfödda på ekollon och naturbete vilket ger dem en ännu smarriga smak. Ett foto publicerat av Food And prop Stylist (@lindalundgren1) Jul 20, 2016 kl. 12:56 PDT Spädgrismiddag. Ett foto publicerat av Per Morberg (@permorberg_official) Maj 30, 2016 kl. 5:42 PDT Ett tips på spädgrisrecept är …

Spanska spädgrisar hos Latinamerikanska livsmedel Read More »

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas

Padrónes är små, gröna och röda paprikor med söt smak från Galicien i nordvästra Spanien. De brukar oftast läggas upp på grillen i väntan på den perfekta glöden, de gör sig nämligen bäst med en kolspräcklig yta, strösslade med havssalt och en skvätt olivolja direkt på tallriken. Smaken är len, bränd och kolaktig och saltkornen …

Grillade Piementos de Padrón med havssalt ∿ sommartapas Read More »

Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tap

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa

Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais) På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina …

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa Read More »

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel

Hösten är lång och mörk. Precis som en riktigt god gryta, kokad under lång tid med en djup, vinröd färg. Mustig och mör, om den görs rätt. Men hur görs en gryta rätt egentligen? Hemligheten ligger i ingredienserna menar vissa. En bra köttbit förhöjer hela rätten till exempel. Grytan ovan är tillagad på traditionellt katalanskt …

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel Read More »