Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen.
Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016.
Shakshuka
Serves: 4
Ingredients
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- ½ tsk harissa
- 1 burk körsbärstomater
- 1 tsk malen spiskummin
- salt och nymalen svartpeppar
- DESSUTOM
- 4 små ägg
- 4–6 bollar labneh-ost eller 100 g fetaost
- färsk koriander eller bladpersilja
- lite chiliflakes
- rostat bröd
Instructions
- GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
- Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
- Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
- Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
- Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
- Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.