Det är dags för vårens första nässelsoppa med ägghalvor! Första söndagen i maj, nämligen nu på söndag, firas Nässlans dag. Nässlan har haft ett oförtjänt dåligt rykte pga den stickiga brännässlan, men det går att göra himla mycket bra med de små rackarna också.
Nässlor är nämligen supernyttiga för kroppen då de innehåller vitamin A, B och C. De har höga halter av järn och innehåller även andra viktiga mineraler. Rena rama supergrönsaken med andra ord. Passa på att plocka dem nu under våren fram till juni och ge dina soppor och gratänger en extra näringsboost. Men glöm inte att ha handskar på dig när du plockar bladen så att du inte bränner dig. Eller gå till Sandins frukt & grönt, de har frysta och o-stickiga varianter.
Innan du serverar nässlorna måste du förvälla dem, för att den brännande effekten ska försvinna. Koka dem i upp till fem minuter, spola dem sedan i kallt vatten och krama ur vätskan. Därefter är det helt lugnt att äta eller frysa in dem.
Tre tips på goda recept på nässelsoppa: