Gratulerer med dagen Norge!
Det är grannlandets nationaldag idag, och eftersom de firar den med stor glädje så stämmer vi in i kören med den norska favoriten Skoleboller. Dessa ljuvliga vetebullar är fyllda med vaniljkräm och doppade i kokos, de är Norges svar på kanelbullen och finns att köpa lite överallt där borta. I Sverige har de dessvärre inte slagit igenom riktigt, men faktum är att Thelins konditori just nu har dem i sitt sortiment som månadens produkt! Så det finns hopp.
Den som inte orkar baka själv kan alltså svänga förbi Thelins i Hötorgshallen och fira med bullen ovan, men om du känner för att baka själv så kommer här ett enkelt recept på kalaset:
- 50 gram jäst
- 125 gram smör
- 3.5 dl mjölk
- 1 dl socker
- 0.5 tsk bakpulver
- 12 dl vetemjöl
- 1 st ägg, till pensling
- 5 dl vaniljkräm
- Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 2 msk äggvita
- kokos, att doppa bullarna i
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula ner jästen i degbunken och tillsätt den ljumma mjölkblandningen.
- Rör om tills jästen löst upp sig.
- Blanda ner socker och bakpulver och tillsätt mjölet i små omgångar.
- Arbeta ihop degen så den precis släpper från bunken.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Vispa upp vaniljkrämen medan degen jäser.
- Dela upp degen på bakbord, och knåda ut samt dela i ca 25 små bollar.
- Rulla till små bollar och gör en liten grop i mitten, fyll med vaniljkräm.
- Låt bullarna jäsa ca 20 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugnen i ca 10-12 minuter.
- Låt bullarna svalna, pensla på florsockersmeten och doppa bullarna i kokosflingor.
Ifall du inte är sugen på något sött eller kör kolhydratfritt så tipsades det om spekemat (festlig chark) inför 17 maj häromåret. Ovan: Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen