Vi vet ju att det händer, att andra bloggar

Andra bloggare äter -> Amatriciana med Sandra Beijer

Pasta Amatriciana recept
Amatriciana-såsen härstammar från romarriket och är en av de mest välkända såserna i Italien, den har till och med fått en PAT-märkning av den italienska regeringen på grund av sin historiska betydelse.

Vi vet ju att det händer, att andra bloggare äter. Men vad äter de? Den här veckans bloggmats-inspiration är den där Amatricianan som tillagades i Palma och fångades på bild av Sandra Beijer. Den ser ju fullkomligt sagolik ut! Pesto-pastan hos Bacio gav helt enkelt mersmak så ikväll blir det Amatriciana!

Pancettan, pastan och körsbärstomaterna hittar ni förresten hos både Pallas Delikatesser och Carl’s Deli i Hötorgshallen. De får hela tiden (och särskilt nu till hösten) in direktimporterade säsongsvaror direkt från Italien så färskare och mer genuint kan det inte bli! Hör med dem om de har några egna Amatriciana-tips för säkerhetens skull, en pastasås går som bekant alltid att förgylla..

Pasta Amatriciana
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 400 g spaghetti
  • 1 st strimlad vitlöksklyfta
  • 300 g pancetta, tärnad eller skivad
  • 1 krm torkad och smulad peperoncini
  • 0,5 st finhackad gul lök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • Körsbärstomater på burk (ca 400g)
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 100 g pecorino
  • 1 dl vatten från pastakoket
Instructions
  1. Värm oljan i stekpannan.
  2. Stek pancettan tills den får en gyllenbrun stekyta.
  3. Ta ur pancettan ur kastrullen och låt den rinna av på hushållspapper. Låt fettet ligga kvar i pannan.
  4. Lägg i lök, vitlök och peperoncini. Stek på medelhög värme tills löken blivit genomskinlig.
  5. Lägg i tomatpuré. Stek 1 minut, tillsätt körsbärstomater och krossa sönder tomaterna i pannan.
  6. Tillsätt saltet. Låt allt koka ihop på låg värme i 8 minuter.
  7. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
  8. Lägg i pancettan i tomatsåsen men spara lite till dekor.
  9. Tillsätt pecorinon, riven eller hyvlad, men spar även här lite till garnering.
  10. Låt såsen puttra tills pastan kokat klart.
  11. Blanda ihop pasta, 1 dl vatten från pastakoket och sås.
  12. Toppa med pecorinon och pancettan.