Italien

Söndagstortellini med köttfärssås och creme fraiche

En enkel klassiker som inte kan gå fel. I den här rätten behöver du egentligen bara laga såsen eftersom att det finns så mycket god, färdiglagad tortellini att välja bland. Har du till exempel testat tryffel-fagottinon hos Carls Deli? För god.. Förslagsvis kan du servera dessa söta baguettesnittar med romatica-tomater och ricotta från Apulien till förrätt. Söndagstortellini med köttfärssås Serves: 4 Ingredients 2 paket tortellini (ca 800 gram sammanlagt) 2 st gula lökar 400 gram […]

Söndagstortellini med köttfärssås och creme fraiche Läs mer »

Panettone, italiensk julkaka

På många håll i världen är panettone-kakan ett måste till jul, särskilt i Italien och Latinamerika. Att baka en traditionell kaka kan ta flera dagar, målet är en hög kaka som är lika delar saftig och luftig inuti så det krävs övning för att få till en perfekt panettone. Även ifall kakans historia sträcker sig ända tillbaka till romarriket började den bli riktigt populär i 20-talets Italien och staden Milano. Två bagare i synnerhet, Angelo

Panettone, italiensk julkaka Läs mer »

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli

Det finns så otroligt mycket matigt här på bloggen i de respektive ländernas kategorier. Därför kommer här ett litet tema Italiana helgen till ära. Camaggione Stavecchio Efter att ha knådats och pressats, har Camaggione Stavecchio lagrats i en grotta i 10 månader. Så ja, du kanske anar att smaken är delikat på alla sätt och vis. Osten tillverkas av två italienska kusiner som båda två heter Riccardo och bor i den italienska regionen Apulien. Om du

Tema Italien – Strangolapreti, Parma Secretum, Camaggione och Cannoli Läs mer »

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden “Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen sig vara den vackraste. Alla sträckte sig efter kvittenäpplet, och tumult uppstod. Ungefär detsamma händer när du serverar den här

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen

Vi har ett recept på perfekt pizzadeg (som kan stå i kylen upp emot en vecka ifall du så önskar) och så har vi gjort tjusiga pizzaringar när du känner för att pimpa pizzan. Här kommer några tips på hur du uppgraderar den traditionella pizzan genom att välja rätt topping. Använd mozzarella istället för riven ost Fördela en mozzarellaost över tomatsåsen, istället för riven ost. Den smälter ihop med såsen i ugnen och blir perfekt

Sandors pizza-skola, del 3 – toppingen Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring

Igår gick vi igenom grunderna i hur du bakar den perfekta pizzadegen. Idag gör vi något tjusigt av den, närmare bestämt en pizzaring. Knåda ut degen, antingen med fingrarna eller med en kavel. Placera en skål i mitten. Lägg rökt skinka och mozzarella längs med skålen. Du kan även lägga salami eller gruyère, torskrygg eller lammkött, poängen är att här kommer fyllningen ligga. När du lagt din valda fyllning kring skålen så häller du över

Sandors pizza-skola, del 2 – Pizzaring Läs mer »

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen

Med risk för att konstatera det uppenbara, men pizza är en fulländad rätt. Det är enkelt att göra, visserligen svårt att få perfekt men lika gott ändå. Övning ger ju färdighet i vilket fall, och nu när hösten är kommen och regnet öser ner så har du all tid i världen att fördjupa dig i pizzakonsten. Eftersom att Hötorgshallen har precis allt en kan drömma om i toppingväg så drar vi igång en liten pizzaskola

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen Läs mer »

3 pastarätter du inte får missa i höst hos Carls Deli

Carls deli går du till när du är sugen på riktigt vällagad pasta. Allt lagas från grunden av skickliga kockar som står precis intill serveringsdelen och blickar ut över de lunchande gästerna. Stämningen är verkligen alltid på topp, det enda kruxet är att haffa ett bord då det är fullsatt för jämnan och restaurangen tar inte emot bordsbokningar. Vilket ju är det bästa betyget en restaurang kan få, och dessutom är det rätt demokratiskt: först

3 pastarätter du inte får missa i höst hos Carls Deli Läs mer »

Färska pastarätter varje dag hos Carl’s Deli

Visste du att du varje dag kan avnjuta hallenlagade färska pastarätter hos den italienska delikatessbutiken Carl’s Deli? De bjuder på olika egenkomponerade rätter varje dag ihop med olika typer av pasta. Varje dag är en överraskning, förutom på fredagar då de alltid har sin traditionella Spaghetti Vongole – en italiensk pastarätt med musslor, vitlök och chili. Dagens pastarätt pyntas med ätbar rosalila blomma. Avnjut dagens pasta i Carl’s delis personliga restaurangdel med saluhallens sorl i

Färska pastarätter varje dag hos Carl’s Deli Läs mer »

Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi

En rätt för dig som vill imponera på någon! Kombinationen av den syrliga och knapriga kålrabbin, det feta smöret och den lite tyngre gnocchin är grym. Mjölmängden kan variera beroende på vilken potatis du använder så ibland kan du behöva lite mer mjöl, ibland lite mindre. Prova dig fram, det är värt det. För det är så gott. Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi Serves: 5 Ingredients 250 g potatis 250 g rödbetor

Rödbetsgnocchi med salvia, smör, basilika och marinerad kålrabbi Läs mer »