Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk

Surströmmingspremiären har redan ägt rum i år – den 17 augusti – men om du inte har hunnit äta din surströmming än för i år, eller är sugen på mer, så kan vi rekommendera varianten från mikrosalteriet Borkbo.

Borkbo Salteri ligger i Hälsingland, i ett gammalt fiskeläge utanför Enånger. Surströmmingen från Enånger är något alldeles extra – varken för mager eller för fet och receptet kommer från gamla kustfiskare. Det hemliga receptet ger en strömming som inte luktar lika starkt och har en mildare och godare smak.

Borkbo ställer höga krav på fisket och får strömmingen levererad av två fiskare som använder sig av skötar och nät. Salteriet väljer att inte använda sig av trålfiskad strömming eftersom det ger onödiga bifångster och klämmer fisken. Och det bästa: deras så kallade suringar finns att köpa hos Melanders fisk i Hötorgshallen! Hos Melanders fisk finns surströmmingsexpertis om du vill få tips eller har frågor.

Tips: Surströmmingsmacka

Ett gott och klassiskt sätt att äta surströmming är att hacka gul lök över surströmming på en knäckebrödsskiva med smör. Om du vill ha variation, prova att ersätta löken med hackade rödbetor!

Fler surströmmings-varianter finns hos Surströmmingsakademien (ja, det finns en sådan akademi).