5 hälsosamma kokböcker

När hösten kommer är det många som känner att de har mer tid att laga mat. Alla goda råvaror hittar du förstås i Hötorgshallen, men frågan är: Vad ska man laga? När inspirationen tryter är det bra att ha härliga kokböcker att ta till.

Här är 5 nya och äldre kokböcker som har ett tema gemensamt – det ska vara hälsosamt:

1. En god morgon av Anja Forsnor

Fler och fler väljer att variera sin frukost, en måltid som annars gör oss märkligt traditionsbundna. Anja Forsnors bok ”En god morgon” dignar av inspiration när det kommer till hälsosamma och nyskapande recept. Här hittar du alltifrån varianter på den populära chiapuddingen tilll den godaste frozen banana yoghurten och olika typer av gröt.

2. I köket hos Maj – Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn

Många har fascinerat läst Kristina Sandbergs romantrilogi om hemmafrun Maj. Nu har trilogin följts upp av en vacker kokbok som är full med de där gamla recepten som riskerar att falla i glömska när våra äldre släktingar inte finns kvar. Kanske är det ett roligt höstprojekt, att damma av några riktigt gamla matfavoriter och ge dem nytt liv på tallriken?

3. Nyfiken grön: mera vego – mindre regler! av Cecilia Blankens och Kristin Johansson

Fler och fler inspirerande vegetariska kokböcker dyker upp på marknaden, och de håller allt högre kvalitet när det kommer till inspiration. Det är kul både för flexitarianer och vegetarianer. I den här boken finns mängder av enkla recept som passar både barnfamiljen och den som inte vill krångla till det i köket.

Ur Nyfiken grön. Foto: Susanne Kindt.

4. Den blå maten: recept för ett långt och lyckligt liv av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt

I världen sägs det finnas blå regioner, där människor lever längre än på andra platser. Till viss del tror man att det beror på maten. I den här kokboken har man samlat de olika blå zonerna och ger recept från respektive område. Här finns många recept som kräver en liten stund, och därför kanske passar bäst när det är helg och vankas gäster. 

”Den blå maten” av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt.

5. Ett stekt ägg är också middag – Siri Barje

Bloggaren Siri Barje har nyss gett ut en kokbok som innehåller lättlagade, svårlagade, snabb och långsam grön mat i en inspirerande mix. Det är en perfekt kokbok att ha nära till hands i köket när det är dags att skriva inköpslista och man behöver lite extra inspiration.

Ett stekt ägg är också middag. Foto & författare: Siri Barje.

Vilka kokböcker är dina favoriter?