Potatismos med svart tryffel

Augusti är det nya januari var det någon som sa. Och visst är hösten på försiktig ingång men det för ju inte bara ondo med sig, särskilt inte i matväg. Nu är potatisen inne i sin bästa säsong och tryfflarna börjar kika fram på handlarnas butikshyllor.

Som bekant så passar tryffel till allt, från tortellini till pizza, men det är något särskilt med tryffel i potatismos.

Potatismos är ett lustigt tillbehör, många kockar vill knappt bruka ordet utan benämner det hellre som stomp, press eller puré – allt förutom mos. Men ifall en tillsätter en bit tryffel i mixen, då blir ordet mos okej att bruka…

Kalla det vad du vill, gott är det och visst förgyller det hösten en aning? Testa att göra katalansk gryta som tillbehör till din mos. Eller ät den som den är med en bit rustikt bröd och solmogna tomater med havssalt och olivolja. Ifall hummus kan ätas som huvudrätt så kan potatismos det också.

Inspireras av hur hummusen ovan serverats och styla potatismosen på liknande sätt, fast med ugnsbakade tomater med vitlök på toppen istället för kikärtor.

Potatismos med svart tryffel
Ingredients
  • 1 burk (65 g) svart tryffel
  • vit tryffelolja
  • 1 kg potatis
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
Instructions
  1. Skär den skalade och tvättade potatisen till små kuber, dränk i vatten, salta och koka tills den mjuknar.
  2. Torka, krossa och tillsätt salt, smör och en skvätt vit tryffelolja.
  3. Skär den svarta tryffeln i små kuber och rör i potatismoset. Servera som sidorätt eller huvudrätt.

Recept från Hallen #7. Tryffel hittar du hos flera handlare i Hötorgshallen. Bland annat Österqvist och Carls Deli.