Den blå maten

Det finns några platser på jorden där människor statistiskt sett lever längre än på andra platser. Dessa platser har kommit att kallas för de blå zonerna. Det finns fem blå zoner i världen, och dessa är: Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grekland), östra Sardinien (Italien), Okinawa (Japan) – och så det småländska inlandet. Vad de har gemensamt? Den tydligaste röda tråden man har kunnat hitta är maten de äter. Man kallar den för den blå maten.

vegan vegetarisk picnic bosphorus hotorgshallen 2

I de blå zonerna äter man färska råvaror med stor variation – utan socker och tillsatser – och mycket grönsaker. Kött, som vi i Sverige äter mer än någonsin, serveras ofta i mindre mängder och till fest. Man äter tillsammans men mindre portioner. Fisk, yoghurt och färska örter. Stor variation är viktig – ett knep är att tänka att man ska äta grönsaker i regnbågens alla färger, varje färg representerar viktiga näringsämnen!

Frukt ger styrka åt kroppen, sa Gutierrez Reinery, en 101-åring som slutade rida vid 97 men som fortfarande dansade och lagade mat, när SvD träffade henne i Costa Rica.

Bosphorus-hirssallad-3
Grön hirssallad från Bosphorus. “Blå” rakt igenom.

hotorgshallen-tonfisk-4
Fisk är en del av den Blå maten. Här en tonfisk från Fiskeläget.

Den kända stjärnkocken Niklas Ekstedt är en av dem som anammat den här kosthållningen, och bland annat gett ut en receptbok om Den blå maten. Så här säger han i en intervju i SvD:

Hemma på middagsbordet använder vi nu fler och mindre skålar. Vi äter mer varierat, mer grönt och mindre av en del andra saker. Det här har verkligen förändrat mitt liv.

vegan vegetarisk picnic bosphorus hotorgshallen 1
Vackra rödbetsplättar och paprikaröra från Bosphorus.