Italienarna verkar komma ut som matkonstnärer redan vid födseln. Deras kärlek för råvarorna, och förmåga att ”koka soppa på en spik” gör varje middag till ett konstverk.
I Italien har middagen en närmast gudomlig status, utan att för den delen kräva superlyx eller stela Magdalena Ribbing-sittningar. Jag älskar italienarnas förmåga att ”slänga ihop” en anspråkslös men himmelsk middag på lite delikata feta korvar, smakrika knöliga bitar parmesan, oljig och rosmarintoppad focaccia och ett glas rött i plastmugg. Mmmm. Släng dit lite tryffel och du har plötsligt en riktig festmåltid!
Här kommer lite inspirationsbilder från en italiensk middag jag åt i Marche, Italien:
Har du testat korvar i taket? Bidrar definitivt till den där italienska trattoria-stämningen.
Skippa utekvällen på helgen och gör som italienarna och krydda vardagsmiddagen med ett glas rött istället.
Ser enkelt ut för ögat, men smakerna!
Sugen på att slänga ihop en egen variant? Nyckeln är att köpa riktigt bra råvaror. Carl’s Deli i Hötorgshallen säljer enbart italienska produkter, men även bl a Pallas Delikatesser, Österqvist, och Prima Delikatesser har en hel del italienska korvar och ostar. Tillagningstid? Nästan obefintlig.