T ex att göra allt i italienskt tema. Eller

En traditionell polsk middag

Jag älskar att sätta landstema på middagar. T ex att göra allt i italienskt tema. Eller karibiskt. Den här gången tänkte jag tipsa om vad en traditionell polsk middag skulle kunna bestå av.

Obwarzanki

Vi börjar med brödet som du serverar vid sidan av. Byt ut Grissini mot ett knaprigt polskt cirkelformat bröd med salt och sesamfrön, obwarzanki. En klassiker från Krakow vars historia sträcker sig långt tillbaka till det polska kungahuset på 1300-talet. Finns flera recept om du googlar.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Barszcz

Förrätten består förstås av en klassisk barszcz. Den mest populära soppan i Polen. Soppan, som är en rödbetssoppa, serveras oftast helt klar i Polen, men kan ibland även innehålla hackade rödbetsbitar.

Recept på barszcz.

warszawa-food-2

Pierogi

Huvudrätten består av Polens motsvarighet till dumplings: pierogi. Pierogi är som små degknyten med fyllning i mitten. Den vanligaste fyllningen är potatis, keso och hackad stekt lök och kallas för Ruskie. En annan populär är med kål och heter Z Kapusta. Det finns även pierogi med kött och söta pierogi fyllda av somriga bär som äts mer som dessert.

I bloggen K. Kowalska får du tips på både barszcz- och pierogi-recept.

warszawa-food-3

Sernik

En polsk dessert är deras egen variant på cheesecake, ostkakan Sernik. Den innehåller både nötter och frukt vilket gör den till en typiskt matig och mastig polsk efterrätt.

Recept: Sernik.

fantasiresor-cracowdays-11
fantasiresor-cracowdays-10

En middag svår att gå hungrig ifrån! Ingredienserna hittar du förstås i Hötorgshallen, och passa även på att fråga handlarna om sina egna polska mattips.