Polen

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern

Med hösten kommer surkålshuvudena och med dem: de stora grytorna från Balkan. Surkål görs av vitkål som skördas på våren vid Medelhavet, sedan läggs den in och lagom till hösten är de redo att lagas. Surkålen är full med probiotiska bakterier som gör underverk för magen. Att fermentera maten har man gjort sedan bronsåldern och det har varit ett sätt att förlänga matens hållbarhet på, särskilt när skördarna inte har varit lika riklig. På Balkan …

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern Read More »

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept

När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är. Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande …

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept Read More »

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept

När den största grytan plockas fram på hösten vet man att surkålssäsongen är igång och den pågår tills surkålen tar slut i början på våren. På Balkan äts de mustiga kåldolmarna i Sarma-grytan både till vardags och fest, med bröd eller potatismos som får rama in alla de välbalanserade smakerna. Surkålens hälsofördelar är många med sin nyttiga mjölksyrebakteriekultur och det högre näringsvärdet än till exempel vitkål, men det är även en lättlagad inläggning med lång, …

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept Read More »

T ex att göra allt i italienskt tema. Eller

En traditionell polsk middag

Jag älskar att sätta landstema på middagar. T ex att göra allt i italienskt tema. Eller karibiskt. Den här gången tänkte jag tipsa om vad en traditionell polsk middag skulle kunna bestå av. Obwarzanki Vi börjar med brödet som du serverar vid sidan av. Byt ut Grissini mot ett knaprigt polskt cirkelformat bröd med salt och sesamfrön, obwarzanki. En klassiker från Krakow vars historia sträcker sig långt tillbaka till det polska kungahuset på 1300-talet. Finns …

En traditionell polsk middag Read More »

Fermenterad mat – en polsk klassiker

Fermenterad mat är något som idag är populärt att servera på de hippaste innerkrogarna i Stockholm. Men faktum är att det är en metod som använts långt tillbaka i tiden, redan på Bronsåldern. I Polen blev fermentering av mat särskilt stort i början av 1900-talet som ett resultat av fattiga skördar. Sedan dess har den fermenterade maten haft stor plats i det polska köket. Jag var nyligen i Warszawa och besökte den trendiga restaurangen Solec …

Fermenterad mat – en polsk klassiker Read More »

Men faktum är att denna lilla brödformatio

Bagelns historia börjar i Kraków

Jag har alltid varit helt bombsäker på att bagel är ett amerikanskt påfund. Men faktum är att denna lilla brödformation faktiskt sägs har uppkommit i Kraków i Polen. Uppfunnen av judar redan på 1600-talet har den sedan spridits hela vägen till Amerika med judiska emigranter, och idag blivit något av en nationalklenod även ”over there”. På Bagelmama i Kazimierz – de judiska kvarteren i Kraków, serverar de några av stans godaste bagels. En bagel i …

Bagelns historia börjar i Kraków Read More »

EnglishSwedish