Fermenterad mat – en polsk klassiker

warszawa-26
Fermenterad mat är något som idag är populärt att servera på de hippaste innerkrogarna i Stockholm. Men faktum är att det är en metod som använts långt tillbaka i tiden, redan på Bronsåldern. I Polen blev fermentering av mat särskilt stort i början av 1900-talet som ett resultat av fattiga skördar. Sedan dess har den fermenterade maten haft stor plats i det polska köket.

warszawa-27
Jag var nyligen i Warszawa och besökte den trendiga restaurangen Solec 44 där det mesta som stod på menyn var just fermenterat. Vi serverades en charkbricka fylld av goda ostar, polska korvar och syrliga inlagda grönsaker. En perfekt kombination av sött, surt och salt.

Genom att fermentera maten håller den längre, samtidigt som det sägs ha många positiva hälsoeffekter;

”Forskning visar att jäst och fermenterad mat har riktiga hälsofördelar. Yoghurt, surkål, pickles och kimchi reducerar stress och social ångest enligt Virginia’s College of William and Mary och University of Maryland.” Läs mer i ett tidigare inlägg här på bloggen: Pickle your pain away.

warszawa-28

I Hötorgshallen finns det många handlare som säljer fermenterad mat. Den klassiska polska mjölksyrade surkålen hittar du hos till exempel hos Prima Delikatesser (som även har polska korvar till charkbrickan) – andra fermenterade delikatesser hittar du till exempel hos Mi Esquina.

Om du är sugen på mer polsk mat-inspiration rekommenderar jag dig att spana in bloggen Äntligen Vilse som också var med mig på resan och har bloggat inspirerande om just maten.