Jag är precis hemkommen från stelfrusna landskap och bastubad i Seinäjoki i Södra Österbotten, Finland. Hos familjen Koskenkorva (ja, de hette faktiskt så) blev vi bjudna på klassisk redig finländsk husmanskostbuffé.
Den roligaste maten var nog sillen inlagd i gin eller vodka, och surkålen kokad i öl. Varför? Jo för att de finska männen tyckte denna mat var äcklig och enda sättet att få dem att äta upp var att blanda den med alkohol, förklarade vår värddam.
Även katten i huset hette Koskenkorva. Det är även hen du hittar på baksidan av alla flaskor.
Till förrätt bjöds vi på en finsk soppa på surmjölk. En gammal finsk tradition, sötsyrlig med små kaffeostar som gnisslade i tänderna när man åt. Ett recept som tyvärr håller på att dö ut, så jag passade på att anteckna receptet för att dela med er. Den var mycket godare än vad den ser ut på bild, kan jag lova.
- Surmjölk
- Vatten
- Vetemjöl
- Russin
- Kaffeost (leipäjuusto på finska)
- Häll lika delar surmjölk och vatten i kastrullen
- Blanda ner lite vetemjöl (gå på känsla, det ska inte bli alltför tjockt)
- Blanda hela tiden så att det inte bränns
- Innan du tar av soppan från plattan, lägg i russin och kaffeosten hackad i bitar
Ännu mer finsk inspiration hittar du i Finska butiken i Hötorgshallen.