Fira internationella tapasdagen

Höstmörkret till ära tycker jag det är dags att duka upp med en riktig tapasmiddag! Idag 22 oktober firar vi internationella tapasdagen och inte helt opassande befinner jag mig i skrivande stund på en tapasbar i Palma de Mallorca i Spanien och tänkte passa på att bidra med lite inspiration.

tapasdagen-5

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Spanien. Tapas kan bestå av lite allt möjligt, från en liten skål med delikata oliver till den klassiska tortillan (potatisomelett) eller musslor kokta i vitt vin och tomat.

”Tapas kommer från verbet tapar, som kan översättas med ”att täcka”, som i att lägga på ett lock. Det sägs att man förr i världen hade problem med flugor och insekter i barerna och helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man la lite skinka och andra smårätter på. Andra säger att det var ett sätt att minska alkoholkonsumtionen, genom att kroggäster såväl som hovfolk vid stora bjudningar på palatsen fick i sig några tuggor mat mellan glasen.”

tapasdagen-2
Musslor kokta i vittvin och tomat intagna på en mini-tapasrestaurang.

tapasdagen-3
Rostat bröd med getost, tranbär, mynta och honung.

I Hötorgshallen hittar du tapas-ingredienser hos både Österqvist, Prima Delikatesser och Pallas delikatesser. Nos vemos!

Foto överst till höger är från Pixabay, övriga tagna av mig. Citatet är från Wikipedia.