Goda alternativ till kolhydrater – zucchinipasta, blomkålsris och morotspasta

Kolhydrater är bra, kroppen din trenger potet som det hette i den populära norska tonårsserien Skam. Men rent smakmässigt kan det vara kul att ibland variera potatisen, pastan och riset med nya varianter och kombinationer. Här tipsar vi om några populära favoriter, som till exempel zucchinipasta.

Blomkålsris/blomkålscouscous

Kalla det vad du vill, ris eller couscous. Smulad/riven blomkål som är i små, små bitar passar alldeles utmärkt som alternativ till dem bägge. Det går att ersätta dem rakt av med riset i dina standardrätter och i många välsorterade matbutiker finns blomkålsris att köpa färdigt om du har ont om tid. Det här receptet på blomkålsris med solrosfrön är himla smakrik och god och kan med fördel serveras till kycklingfilé.

Morotspasta


Egentligen kanske morot som hyvlats i långa strimlor inte är riktigt att jämföra med pasta. Det är som en helt egen rätt, men det blir väldigt gott att ha den som alternativ till pasta. Kombinera med någon krämig god sås och du är i hamn, kanske den här varianten med kräftor? Strimla med en potatisskalare längsmed långsidan av moroten eller använd en mandolin och skär tunt.

Zucchinipasta


Man gillar ju pasta så här kommer ännu en variant, nämligen den omåttligt populära zucchinipastan! Den gör du genom att hyvla längsmed långsidan på zucchinin med en osthyvel, eller så kan du använda en grönsakssvarv om du har en sådan hemma. Även här kan du servera den i stället för vanlig pasta, kanske något gott med svamp nu i svamptider? Anja Forsnors zucchinipasta med portabellosvamp får det att vattnas i våra smaklökar, till exempel.

Hoppas att ni hittar någon ny favorit!