På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall

food marketVisst är det något alldeles särskilt med att kliva in i en riktig saluhall? Sorlet, livfullheten, dofterna från världens alla hörn och den oändliga passionen för kvalitet och råvaror. Jag älskar förstås Hötorgshallen, men jag älskar också att besöka andra länders saluhallar när jag är ute och reser. För ett tag sedan var jag i Ungern och besökte deras otroligt vackra saluhall i Budapest, Nagycsarnok.

food market2Nagycsarnok är den största inomhusmarknaden i Budapest.

lady shoppingNagycsarnok är Budapests motsvarighet till Hötorgshallen och har tre våningar. Här kan man gå runt i timmar och bara titta, dofta och smaka. På övervåningen säljs det både ungerskt hantverk och färdigmat.

nagycsarn nagycsarn textilier nagycsarnok_budapest CarrotsEn saluhall full av konstiga maträtter, färgglada förpackningar, tusentals korvsorter, prutande damer och farbröder, spetsdukar och kryddhögar. Precis som en riktig saluhall ska vara, med andra ord.

BeiglisNågra typiska ungerska rätter är gulasch (soppa), beiglis (vallmokaka) och palacsinta (crêpes). Om du också vill prova lite ungersk husmanskost, hittar du ingredienserna hos Prima delikatesser i Hötorgshallen. Jó étvágyat!

 

strandpromenaden