Persiskt nyår 2017 ~ Norooz


Happy Norooz!

Det persiska nyåret är den viktigaste högtiden bland de iranska folken. Perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier firar högtiden infaller på vårdagsjämningen och firandet cirkulerar kring solens återkomst och vårens intågande. Eldar tänds för att sedan hoppas över och maten dukas fram på ett sätt som kallas Haft sin vilket betyder de sju sakerna som börjar på s. En av dessa saker är till exempel en guldfisk som ska finnas i en skål någonstans på bordet och när nyårsslaget hörs sägs guldfisken ligga alldeles still.


Till vänster: den symboliska Haft sin-dukningen och âsh reshte-soppa.

De sju ätbara sakerna som ska finnas på bordet i Haft sin-dukningen är torkade nötter och bär, varm âsh reshte-soppa med vackra mönster på toppen, den söta stenfrukten Senjed, ett rött äpple som kallas Sib, vitlök (Sir), Sabze vilket är groddar av vetekorn, den sura kryddan Somâq, Samanu som är en memma av vetegroddar och slutligen vinäger, så kallad Serkeh.

Mycket av maten på Haft sin är dekorativ och symbolisk (stenfrukten Senjed står för ödmjukhet och äpplet Sib står för skönhet och hälsa), det är inte meningen att den ska ätas utan den är en del av firandet. Men de målade äggen som slås mot varandra ska ätas och likaså det örtmarinerade riset Sabzi polo, som oftast äts tillsammans med ugnsbakad lax.


Sabzi polo med örter och lax.

Ikväll är det Eldfest i Kungsträdgården, den som inte orkar ta sig ut kan bänka sig framför SVT2 som direktsänder festen mellan 18.30-20.00