Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, nä

Marockanska inlagda citroner

Marockanska inlagda citroner Citronhalvor av inlagda citroner Inlagda citroner à la Marocko

Citronen är en underlig frukt, inuti sur, men cortex besk och adstingerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, när de ha citron. (Carl von Linné)

Finns det något finare än klargula citroner? Jag tror knappt det. I Marocko har man en specialitet, nämligen inlagda citroner; Citron confit.

De är inlagda i salt vilket tar bort syran från citronerna och gör att de bara smakar ungefär som en citron doftar. Man kan äta dem med lite yoghurt, några nypor finhackad koriander och droppar av olivolja. Eller använda dem som smakförstärkare till kött, en typisk marockansk delikatess är t ex att låta citronen puttra ihop med kyckling, ingefära, kanske saffran och koriander. Googla på “marockansk kyckling inlagda citroner” så får du massvis med receptförslag,

De är även fantastiskt vackra att bara ha i en fin burk ståendes i köket att titta på. Sol på burk, ungefär. Så här såg det ut när de sålde citroner på marknaden i Marocko när jag var där:

Grönsaksmarknad i Marrakech, Marocko

Vill du lägga in ett gäng citroner finns det massor av sätt, men både billigare och enklare är att gå till butiken La Gazelle i Hötorgshallen och köpa en burk för 59 kr.