La Gazelle

Adventskalender lucka 17: 3 tips på alternativa julbord

I lucka 17 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi tre tips på alternativa julbord. Traditioner i all ära men ibland kan det vara bra att kasta dem överbord för en stund och prova något helt nytt. Tips #1: Julbord utan kött från Bosphorus Även den mest inbitna köttätaren kan nog känna hur det vänder sig en aning i magen efter några jultallrikar fulla av just kött. Inte så mycket färgglatt där, direkt. Vad sägs då om ett […]

Adventskalender lucka 17: 3 tips på alternativa julbord Läs mer »

Adventskalender lucka 8: Vegansk falafelwrap

I lucka 8 i Hötorgshallens adventskalender hittar vi något för det gröna julbordet: en vegansk falafelwrap med hummus, tabbouleh och grillade champinjoner från La Gazelle. La Gazelle i Hötorgshallen är kända för sitt vällagade lammkött, men faktum är att de har ett oerhört stort vegetariskt och även veganskt utbud. 70 av 130 olika rätter är vegetariska! Tipazasallad till exempel, en rätt med inspiration från staden Tipaza i Algeriet. Den fräscha salladen innehåller tomater, gurka, paprika,

Adventskalender lucka 8: Vegansk falafelwrap Läs mer »

Gräddig glass med rosensmak

Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen.. Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå

Gräddig glass med rosensmak Läs mer »

Lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli

Plura är en av Hötorgshallens återkommande kändiskunder. I höstnumret av tidningen Hallen 2014 delade han med sig av några recept baserade på ingredienser inhandlade i Hötorgshallen. Vad sägs om lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli? Ingredienserna till det här receptet hittar du bland annat hos La Gazelle, G. Nilssons livs, Latinamerikanska livsmedel och Sandins frukt och grönt. Pluras lammstek med tillbehör Serves: 4-6 Ingredients LAMMSTEK, 130 MINUTER 1 lammstek med ben på

Lammstek med potatisstomp, béchamelsås och gratinerad blomkål och broccoli Läs mer »

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple

Denna vecka har redan gått i citronens tecken, därför kommer här ett friskt recept med nordafrikanska influenser – kycklingklubbor med inlagda citroner och syrliga äppelskivor. Hacka över några hasselnötter och servera med ugnsvarmt pitabröd och bulgur så har du en riktigt festlig lördagsmiddag framför dig: Kyckling med inlagda citroner och äpple Prep time: 10 mins Cook time: 30 mins Total time: 40 mins Serves: 4 Ingredients 1 kg kycklingklubbor 1 tsk gurkmeja en nypa salt

Kycklingklubbor med inlagda, marockanska citroner och äpple Läs mer »

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta

Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak. I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta Läs mer »

Grillad merguez à l’algérienne

Det här en en favorit i repris som tål att upprepas nu när vi går mot varmare tider – lammkorven hos La Gazelle! Det som kännetecknar en merquez-korv är att den är gjord på lamm-, nöt- eller fårkött. Spiskummin är huvudkryddan men vitlök och harissa förekommer också i de starkare varianterna. La Gazelle tillverkar sina merquezkorvar själva och de finns både att köpa i färdigstekt (20kr/hg) och rått (11,9kr/hg) format. Goda tillbehör inkluderar tangine-lagad Cous

Grillad merguez à l’algérienne Läs mer »

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle

I Sverige dricker vi en väldans massa kaffe men i många andra länder så står tet i fokus. Från Earl Grey i England till Yerba Mate i Latinamerika. Det här tet med torkade vildrosor kommer från Syrien och doftar underbart av örter och blomster. Det funkar även som kryddning till maten om du vill få fram en aromatisk och örtig smak i till exempel ris eller hembakat bröd. I Mellanöstern blandas tet ofta med färska

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle Läs mer »

5 presenttips inför alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, eller Single Awareness Day som det har kommit att heta på vissa håll, närmar sig med stormsteg. Vare sig du har en älskling, är en älskling eller hatar ordet älskling så kommer här 5 helt vardagliga presenter för att fira en vanlig dag som kommer att övergå i en ny dag utan några större sensationer. 1. Inca Cola Bubbliga kultklassikern Inca-cola från Peru för tankarna mot Sydamerika, sol, stränder och noll par

5 presenttips inför alla hjärtans dag Läs mer »

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis

Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med Algeriska anor bjöd Mahieddine på i Hötorgshallens tjusiga tidning Hallen nr 12. Passa på att plocka med ett nummer hem innan den nya tidningen anländer. Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså. El meshwi à l’algérienne Prep time: 15 mins Cook time: 40 mins

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis Läs mer »