Empanada hos Mi Esquina i Hötorgshallen

mi esquina empanada stockholm
Empanada serverad med kryddig chilisås.

Pirogen har fått en riktig revival på senare tid. Filo-, smör- och vetedegsvarianter trängs i butikshyllorna, den ena med en delikatare fyllning än den andra.

Empanadans ursprung är oklart, vissa menar att det härstammar från det arabiska kökets spenat och fetaostfyllda Fatayer (som finns att köpa hos La Gazelle i Hötorgshallen), och introducerades i Spanien någon gång under 700-talet. Andra menar att dess väg till Spanien gick genom handelsvägarna mellan Portugal och Indien och att Goa härkomsplatsen med sina köttfyllda Samosas.

mi esquina empanada stockholm 2Pirogens namn kommer från det spanska verbet empanar som betyder att svepa in något i bröd, och rätten ansågs förr behändig för arbetare då den var lätt att ta med sig och mättande med en mängd olika smaker såsom kryddig tonfisk, chorizo, nötfärs, paprika och ägg.

mi esquina empanada stockholm 3
Hos Mi Esquina i Hötorgshallen kostar en Empanada 35 kr. Den är supergod, mättande och handgjord – perfekt lunch och picknickmat! Innehållet i pirogen ovan består av oliver, vitlök, köttfärs, russin, ägg och chilenska kryddor.