Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tap

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa

huelvabon eduardo donato worlds most expensive ham
Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina sällsynta Jabugogrisar och den höga kvalitén i kombination med det begränsade utbudet har gjort att priset har skjutit i höjden. 1 kg kostar cirka 38000 kr. Det vill säga 3800:-/hg. Minst sagt svindlande.

Patience, passion, and pleasure sägs ligga bakom skinkas framgångar.  Ännu finns inte jàmonen hos Hötorgshallens handlare men tills dess att den anlänt finns det ju en massa andra fina Ibericos, Serranos och Parmas hos Österqvist, Pallas, Prima och Carl’s Deli för att nämna några. Sväng förbi och stilla skinksuget asap!

8c7a5dc716dbef1b2286bf0a0a97196b 864b85d8815392327868749a29e47dce e486f501dfc0d7fc33fbbf0a8830b50d
Huelva-provinsen i Andalusien tycks ha rätt fantastiska sevärdheter även bortsett från skinkan..