Idag är det Bulgariens nationaldag! Den geografiska placeringen har gjort att Bulgarien har ett spännande kök med influenser från olika håll. Många rätter är typiska för Balkan såsom den långkokade bönsoppan Bon Chorba och Shopska salad med finhackade grönsaker toppade med riven färskost. Grillat kött och lufttorkade korvar förekommer, inte sällan smaksatta med olika örter, till exempel Lukanka-korven med sin karaktäristiska smak av kummin.
Bulgariens matkultur är även influerad av Mellanöstern, Grekland, Ryssland och Italien, det ligger så till på kartan att det blivit en smältdegel av goda smaker. Drickyoghurten ayran, baklava och moussaka förekommer, liksom nötfräsjärparna Köfte, pitabröd och Ruska salata (rysk sallad).
Mejeriprodukter är vanliga i Bulgarien och smetana, yoghurt och färskost är vanliga tillbehör till maten. Just fetaosten har blivit väldigt populär på många håll i Europa på grund av sin höga kvalité och krämiga konsistens. Den passar lika bra snittad i kuber till salladen som till röran.
En snabb sökning på ”Bästa fetan” leder faktiskt till Hötorgshallen och just den Bulgariska fetaosten:
”Bästa är att gå på Hötorgshallen där man kan smaka sig fram till den bästa.” står det i ett av forumen där jakten är igång.
Så rör ihop en fetakräm till helgen och toppa både snittar och bröd. Toppa med lax, korv eller oliver.
Bulgarisk fetaost hittar du hos Prima Delikatesser på Hötorgshallens nedre plan.