Hötorgshallens

Hitta Recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

  • Inte alltför sällan kommer det bästa sommarvädret när semester går mot sitt slut. Ibland lyser solen som starkast när semestern är helt slut. Eller känns det kanske bara så? I vilket fall så kräver sol och värme en bra dryck! Och något som både är i säsong nu och firar sin alldeles egna dag imorgon (den 3 augusti) är vattenmelonen. Fyll en jättekaraff med denna läskande kompott och ha i kylen både hemma och på
  • Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet
  • Så var jobhösten igång för vissa, och de ugnsbakade middagarna med den. Grillvädret kommer och går men en god fläskkorvspanna består. Den här korven är handgjord av Taylor & Jones. Det är lamm i grunden och så en del getost och honung i smaksättningen. Passar utmärkt ihop med örtmasserad färskpotatis och vårlök. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter på 180 grader, så var det hela klart! Servera med tjocka skivor bröd och rysk
  • Albanien bjuder inte bara på smäktande stränder och blånande berg. En av de absolut mest vanliga maträtterna är burek (stavas även Börek/Byrek/Būrek beroende på vilket språk du använder). En burek är gjord på filodeg och fylld med olika saker som till exempel fetaost, kål, spenat, tomater och kött. En vegetarisk burek fylld med ost.En albansk snabbmats-kiosk där du kan köpa burek. En albansk strand (Dhermi Beach) att ha som inspiration när din burek intas! Om
  • Här kommer ett tips på en helt vegetarisk burgare för sensommargrillen! Perfekt smak-kombo av sötpotatis och syrlig vinägersvärta. För mer inspiration kring vad du kan göra med sötpotatis – kolla in de här fem tipsen. Sötpotatisburgare med fetaost, mejram och vinägersvärta Serves: 6 Ingredients Burgare: 6 medelstora sötpotatisar rapsolja 6 msk grovt havssalt</br></br>Vinägersvärta: 1 tsk rostad pepparkrydda (2 msk korianderfrön, 2 msk sichuanpeppar, 2 msk hel svartpeppar) 2 salladslökar 2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger
  • Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar
  • Porterhousestek är nästan som en T-benstek, men är skuren från den tjockare bakre biten av revben och filéer. Det är ingen köttdetalj man ser i vanliga butiker särskilt ofta, men i Hötorgshallen finns den nästan jämt. Oftast sågas biten upp i skivor, men om man vill sätta något riktigt ståtligt på festbordet ska man laga den så här i bit.   Dubbel porterhouse med chipotle-sky Serves: 6-8 Ingredients 1 bit porterhousestek/T-benstek i bit (cirka 2
  • Tom of Finland är en finsk konstnär vars kännetecken är vältränade halvnakna män i sjömansuniformer och läderklädda på motorcyklar. Han anses ha haft stort inflytande på gaykulturens utveckling på mitten av 1900-talet och idag finns allt från långfilm, utställningar och merchandise-produkter till musikal i Tom of Finlands namn. I samband med att Finland firar 100 år i år så tar Finska butiken in en hel del jubileumsprodukter, lagom till Prideveckan så har de bland annat
  • Rökt björnkött, färskost med renkött och vildsvinssalami stod på Hellbergs avsmakningsmeny ovan. Det är alltid kul att se Hötorgshallen genom andras ögon, och nyligen tipsade Rosanna i Finska Butiken om ett inlägg av mat- och reseskribenten Kavita på Kavey Eats. Under ett Stockholmsbesök kikade hon nämligen in i vår kära saluhall. Fromageriet bjöd på en titt i sitt lagringsutrymme där ostarna får stå och mogna under perfekta förhållanden tills de är redo för butiken. Här fick
  • Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt