Hötorgshallens

Hitta Recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

  • Om ungefär en vecka går den numera årliga lakritsfestivalen av stapeln inne på Annexet i Globen. Förkovra dig i allt som har med lakrits att göra mellan 1 och 2 april. Årets lakritscocktail ska utses och Sveriges favoritlakrits 2017 koras. Representanter från Finska butiken kommer att finnas på plats i mässmontern för lakritshonungen Huhtasrinteen. På festivalen kommer även världens dyraste lakrits att lanseras! En handrullad lakrits med bland annat rålakrits direkt från Kalabrien, omgiven av
  • Iberico är namnet på en spansk grisras som är känd för sitt mumsiga kött. Pata negra kallas till exempel skinkan som kommer från en ibericogris. Den finaste av dem alla. Den mest exklusiva ibericogrisen är den som föds upp ekologiskt och enbart på ekollon. Nu har Latinamerikanska livsmedel fått in två nya delar från ibericogrisen: Pluma och Presa. Presa är en benfri karré. Och Pluma är: ”…en extremt marmorerad och smakrik styckdetalj som sitter vid
  • Tjusningen med glassdisken hos Gelato Bar i Hötorgshallen, är att smakerna ständigt byts ut. En ny favorit är deras hemmagjorda cheesecake-glass med fikon i. Den kommer att finnas i sortimentet åtminstone två veckor till, så skynda att köpa med dig ett gäng glasstrutar till vårpromenaden i stan.  Cheescake-fikon-glassen är handlare Simons absoluta favorit. Medarbetare Karin nickar medhållande. En annan storsäljare bland kunderna är Gelato Bars mintglass med små bitar av choklad i. Sätt färg på
  • Efter första tuggan hörs ett genomgående ”mm…”. ”Grymt bra mandelmassa”, ”en perfekt semla”, ”Åh herre gud, himla god”, är några av kommentarerna. ”Älskar allt och vill äta den här för alltid utan att den tar slut”. Så lyder citaten från Metros semmelpanel, som gav Gateaus semla 5 av 5 möjliga poäng och därav korade den till årets bästa semla. Hurra för Gateau! Du hittar semlorna hos Gateau på Hötorgshallens gatuplan och ifall du vill göra
  • Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt
  • På fredag är det Irlands nationaldag, mer känd som Saint Patrick’s day. Festligheterna håller i sig en vecka på vissa håll och allra mest firas det först i Dublin där allt kläs i grönt och täcks i klöverblad i diverse upptåg. Eftersom att Hötorgshallen är Hela världens saluhall så passar vi på att fira allt, så fort tillfället ges och detta är inget undantag. Det är väldigt tacksamt med en så given liturgisk färg i
  • Happy Norooz! Det persiska nyåret är den viktigaste högtiden bland de iranska folken. Perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier firar högtiden infaller på vårdagsjämningen och firandet cirkulerar kring solens återkomst och vårens intågande. Eldar tänds för att sedan hoppas över och maten dukas fram på ett sätt som kallas Haft sin vilket betyder de sju sakerna som börjar på s. En av dessa saker är till exempel en guldfisk som ska finnas
  • Nu har den äntligen landat – Hötorgshallens finfina och trippelt prisbelönade matmagasin Hallen. Soppor, husmanskost och hemlagade kåldolmar, detta nummer är som vanligt fullspäckat med smakrika tips och användbara tricks. Foton av Eva Hildén Smith. Det bjuds bland annat på recept på helgrillad majskyckling från Hellbergs med baconlindad sparris och saftiga wallenbergare med hemlagad mos från Mi Esquina. Foto Cecilia Magnusson. Och i vanlig ordning lär du känna Hötorgshallens handlare bättre. Som de härliga damerna
  • De flesta butikerna i Hötorgshallen drivs som familjeföretag. Många av handlarna har varit med i tiotals år, även om det kanske är barnen – eller ibland till och med barnbarnen – som numera jobbar där. Nilufer Unal är mamman bakom Latinamerikanska livsmedel som till vardags drivs av hennes söner. Som många av handlarna har hon många strängar på sin lyra, och säljer även garner och tyger i en butik i Stockholm. Just nu har hon
  • Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed