Hötorgshallens
Hitta Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
-
Är nyss hemkommen från Aruba och har blivit en maträtt rikare: Pastechi! Hade aldrig hört talas om denna frasiga, matiga snabbmatsdelikatess från Aruba tidigare. Har du? Berömda Pastechi House i Arubas huvudstad Oranjestad. Pastechi är en friterad, halvmåneformad, aningen söt, deg fylld med vanligtvis smält ost eller ost och skinka men den kan även innehålla biff, kyckling, eller fisk. Till konceptet inte helt olik empanadas. I Aruba säljs pastechis i var och varannan kiosk eller supermarket, men i Sverige
-
Lök är en fantastisk grönsak och krydda. Flera rätter börjar med den stekta gullöken och för många är den en introduktion till matlagning i hemkunskapens trevande köttfärssåser och soppbaser. I över 7000 år har lök odlats och redan i Egyptens pyramider finns avbildningar av grönsaken. I antikens Grekland åt atleterna mängder av lök då det ansågs bringa balans i blodet medan gladiatorerna gned in sig i grödan för att få fastare muskler. Idag äts lök
-
Lika lätt som gott! Grillad paprika passar fint att lägga in i ättika – en sötsyrlig sommardelikatess. Grillat förknippas ofta med kött, kompakta stekar och salta korvar vilket kan vara gott men kanske inte är det lättaste i sommarvärmen. Grönsaker kräver minimalt med förberedning och är lika mättande och saftiga som en riktigt mör filé. Fördelen är att du inte sjunker som en sten under kvällsdoppet, du kanske till och med simmar över till grannnen
-
Empanada serverad med kryddig chilisås. Pirogen har fått en riktig revival på senare tid. Filo-, smör- och vetedegsvarianter trängs i butikshyllorna, den ena med en delikatare fyllning än den andra. Empanadans ursprung är oklart, vissa menar att det härstammar från det arabiska kökets spenat och fetaostfyllda Fatayer (som finns att köpa hos La Gazelle i Hötorgshallen), och introducerades i Spanien någon gång under 700-talet. Andra menar att dess väg till Spanien gick genom handelsvägarna mellan
-
Regniga sommardagar betyder bara en sak. Bullar. Möjligtvis två: bullar och böcker. Att dra sig tillbaka från solen en stund, låta solstinget vila och luftfuktigheten lätta, det är lika mycket sommar som gassande sol. Thelins öppnade sin butik i Hötorgshallen för bara några månader sedan men kanelbullarna har redan uppnått legendstatus. Den smöriga, lena fyllningen tillsammans med den krispiga ytan utgör det perfekta sommarmellanmålet, mättande och uppiggande – perfekt för långa ljusa (och regniga) kvällar.
-
Taylors & Jones startade som Sveriges första tillverkare av engelska färskkorvar. Idag hittas deras korvar lite här och var över hela landet, bland annat i Hötorgshallen. Korvutbudet består inte längre av enbart engelska korvar utan där finns numera varianter från de flesta av jordens alla hörn. Med anledning av USA:s nationaldag i morgon den 4:e juli tänkte vi att det är en ultimat ursäkt för att frossa i just amerikanska korvdelikatesser. Taylors & Jones säljer,
-
När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas ”Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på
-
Sommar utan glass är knappast en riktig sommar, eller hur? Därför kör vi en favorit i repris från tidningen Hallens förra sommarnummer: jordgubbscheesecake som glasspinne som du kan göra helt själv. Receptet är skapat av bloggerskan Linda Lomelino som driver den fantastiska matbloggen Call me cupcake. Perfekt att göra en somrig julidag! Jordgubbscheesecake som glasspinne Serves: 10 Ingredients 200 g cream cheese ¾ dl naturell yoghurt 1 ¼ dl florsocker ¾ dl mjölk 150 g färska
-
Vad är en saluhall utan riktig sushi? I Hötorgshallen är det Tokyo Diner som står för de japanska läckerheterna, ”Stockholms bästa sushi” som de själva beskriver det. I deras restaurang på gatuplan kan du frossa i både handrullade konstverk och andra japanska rätter. Jag gjorde en snabbintervju med Marlon Ahlm som jobbar i restaurangen. Vad är din personliga favorit från er egen meny? Det får nog bli kyckling och tigerräkor. Det är sällan man får en riktigt bra tillagad kyckling
-
Dukat för sommarmiddag. Juli är här. De ljusa sommarnätternas och mjuka gräsmattornas månad. En särskilt ljus plats under sommarhalvåret är Gotland. De vattenfyllda kalkstensbrotten med sina kritvita stränder för tankarna mot Medelhavet, turkosskimmrande vatten inräknat fast minus turistinflationen. Allt på ön ligger på bilavstånd så med rätt kylväska kan frukosten ätas på badstranden Blå Lagunen, lunchen i en av Visbys idylliska parker och middagen kan grillas intill magiska Furillen. Grillspett med nötfärs, halloumi och zucchini.