en är len och saftig och formen påminner om

Colombianska Arepas – bröd gjort på majsmjöl

arepas colombia 1
Trött på surdeg- och stenugnsbaguetter? I behov av en pita-paus? Arepas är runda, flata colombianska bröd med majsmjöl som bas. Smaken är len och saftig och formen påminner om plättar. Till bröden äter man oftast mortadella och oliver, som i klassiska tapas-rätter, men även ägg och chorizo är förekommande pålägg.

Den spanska koloniseringen gjorde att brödet spred sig över både Venezuela, Ecuador och Panama och den har förblivit en del av den sydamerikanska husmanskosten än idag. Ordets ursprung är från ordet “erepa” som betyder majsmjöl på inhemsk colombiansk och venezuelansk spanska.

Brödet kan gräddas på i stekpannan men även våffeljärn funkar fint om en klarar att se förbi associationerna formen för med sig.. Då blir de riktigt krispiga och frasiga, perfekta med en klick crème fraiche och finhackad syrlig rödlök.

arepas colombia 2
Allt finns att köpa i Hötorgshallen: mortadellan och majsmjölet till degen kommer från Mi Esquina, kronärtskockorna är från Bosphorus och oliverna hittas hos Pieiras Livs.

Receptet är enkelt och brödet mättande, perfekt sommarhelgsbak!

Arepas
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 msk salt
  • 3 st ägg
  • 550 g majsmjöl
  • 1,5 l kokhett vatten
Instructions
  1. Blanda mjöl och salt i en bunke och rör om. Tillsätt kokhett vatten. Låt sedan degen svalna.
  2. Rör ner äggen. Ta upp degen på mjölat bord och forma den till ca 25 runda bullar. Platta ut varje bulle till jämnstora plättar.
  3. Stek i torr stekpanna 8 minuter på medelvärme, vänd emellanåt. Alternativt grädda i våffeljärn.
  4. De är klara när de är fasta med en mörkbrun stekyta.