Bundt-kakan har blivit en amerikansk klassiker men egentligen är den mer av en europé. Det är formen på kakan som gör den utmärkande och inte innehållet. En man vid namn Henry David Dalquist sägs ha uppfunnit Bundt-kakans form på 50-talet, och visst påminner den något om en sockerkaksform? Namnet klingar dessutom lite svenskt och företaget som tillverkar bundt-formerna heter Nordic Ware. Kanske har nordiska bagare haft en finger med i skapandet?
Oavsett anor är det inte svårt att förstå varför Bundten är en klassiker i all sin fluffiga prakt. I receptet nedan från nya numret av tidningen Hallen är den toppad med lönnsirap eller maple syrup som det kallas i staterna, en klistrig och söt smaksättare som dessutom är helt naturlig. Ett perfekt recept för trötta januaridagar:
- 115 g smör
- 1 dl kaffe
- ½ dl kakao
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 3/4 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- ½ dl gräddfil
- Smör till formarna
- Maplesyrup karamellsås
- 1 dl strösocker
- 1 msk vatten
- 1 dl vispgrädde
- 1 ½ dl maplesyrup
- 35 g smör
- flingsalt
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj formarna. Lättast är det att pensla i smält smör med en liten pensel så att man kommer åt alla små former.
- Smält smör, kaffe och kakao i en kastrull, ställ åt sidan.
- Blanda vetemjöl, socker, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Vispa i smörblandningen, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna. Vispa hastigt ihop med elvisp till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formarna (lättast att spritsa i smeten med engångssprits) och grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter, känn med en sticka att de är färdiga i mitten.
- Ta ut kakorna och vänd försiktigt upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem svalna utan formen.
- Maplesyrup karamellsås
- Smält socker och vatten i en kastrull till en karamell.
- Häll på grädde och sirap. Rör i smöret och koka ihop allt i några minuter till en karamellsås.
- Låt karamellsåsen svalna helt, glasera kakorna och strö över lite flingsalt. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde!
Recept och styling: Elisabeth Johansson, foto: Klas Sjöberg.