Kladdkakans dag, lördag 7 nov

pexels
Kladdkakans dag infaller i år på en lördag och drömreceptet lyder: lång sovmorgon i snövita lakan och promenad i höstsprinklad björkskog. Sedan klistrig chokladkaka till middag.

orange botanical illustrationjay mantri2
Det må vara en nypa orealistiskt, till exempel måste inte lakanen vara vita och det är okej att skippa promenaden om fredagen var för rolig. Men kladdkakan är ett måste och med vinterns favoritfrukt apelsinen blir den dessutom någorlunda nyttig.

jay mantri
För den som vill skippa promenaden och gå direkt på bakningen följer receptet nedan:

Ingredienser:
2,5 dl strösocker
2 ägg100 g smör
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Rivet skal från 1 eko-apelsin
1 msk salt (förhöjer chokladsmaken)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull.
Ta bort kastrullen från spisen och rör ner socker och ägg, blanda väl.
Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 min.
Låt kakan kallna.
Pudra över florsocker.
Servera med apelsinklyftor och grädde.

Apelsiner hittar ni hos Sandins frukt & grönt och kakaon kan ni byta ut mot 100% blockchoklad av högsta klass från P&B delikatesser i Hötorgshallen.

splitshire
Bilder: Splitshire, Pexels och Jay Mantri.