Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel

kalvgryta 2
Hösten är lång och mörk. Precis som en riktigt god gryta, kokad under lång tid med en djup, vinröd färg. Mustig och mör, om den görs rätt. Men hur görs en gryta rätt egentligen? Hemligheten ligger i ingredienserna menar vissa. En bra köttbit förhöjer hela rätten till exempel.

Grytan ovan är tillagad på traditionellt katalanskt vis med kalvkött och karamelliserad lök. Receptet hittade jag här. Såsen är rustik och fylld med smaker som för tankarna mot promenader bland lövklädda stenhus och spektakulär natur i nordöstra Spanien. Tillsammans med smörig potatismos och en klick crème fraiche blir grytan kort och gott: episk.

b23395436be4ed23a56a5e8d7d0c7d7753cf28be846a5e3f63015d5b9178abaa4b1c7622fe519b2863a4bc99c654870f
Bilder: höstig stenfasad från Rupit i Katalonien, utflykt i det fria och snirklig kullerstensgränd.

Latinamerikanska livsmedel på Hötorgshallens nedre plan har utmärkt kalvkött och vet precis vad som passar till vilken gryta. Hör med dem om du vill koka ihop något minnesvärt en vanligt vecka i november.

EnglishSwedish