Helstekt kalkon fylld med citronsmör

Recept: Helstekt kalkon fylld med citronsmör
 
Ingredienser
  • Ingredienser - fyllning:
  • 8 (eller fler) remsor sidfläsk eller bacon
  • 3 msk rumstempererat smör
  • 2 lökar, skalade och delade
  • 1 citron, delad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • Citronsaft och rivet citronskal från 2 citroner
  • Salt
  • Peppar
  • Hackad persilja


  • Ingredienser – sås:
  • Höns- eller kycklingfond
  • Hackade tomater
  • Äppelcider
  • Vetemjöl
  • Smör
Instruktioner
  1. Helstekt kalkon i ugn
  2. Mixa smör, citronskal och citronjuice, hackad persilja, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
  3. Fyll kalkonen med delar av ditt nyskapade citronsmör, löken och citronklyftorna genom att försiktigt lyfta på skinnet från huvudet. Massera in resten av citronsmöret på utsidan av kalkonen. Låt den sedan vila i några timmar.
  4. Sätt på ugnen på högsta temperatur.
  5. Stoppa in kalkonen när ugnen är varm och dra samtidigt ner temperaturen till 175°C.
  6. Ta ut kalkonen efter 30 min.
  7. Lägg sidfläsk eller bacon över bröstet på kalkonen och sätt in kalkonen igen. Räkna ungefär 30 min per kg, minus de 30 min som du redan hade den inne i början. Innertemperetaruen ska nå ungefär 72°C (som när du gör en kyckling).
  8. Ta sedan ut kalkonen och låt den vila i 1 tim så att safterna får sätta sig.


  9. Sås
  10. Ta ut fyllningen från kalkonen och lägg det i en kastrull tillsammans med sidfläsket/baconet och vingarna och andra delar från kalkonen som du inte kommer att äta.
  11. Lägg i höns- eller kycklingfond och hackade tomater.
  12. Koka 30 min.
  13. Sila såsen och tillsätt sedan äppelcider.
  14. Koka såsen ca 10 min (viktigt att såsen verkligen kokar).
  15. Red såsen med mjölet och smöret tills konsistensen är som du vill ha den, den bör dock vara lite rinnigare än till exempel en gräddsås.
  16. Peters serveringstips: Potatis rostat i ankfett, rårörda tranbär och en sallad med broccolibas.