t jobbar kocken Marcy Hassmén som har persis

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar

Persisk kyckling med berberisris

Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris.

Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av C-vitamin.

Kör en runda i Hötorgshallen för att fixa ingredienserna, sätt på någon persisk musik och dröm iväg till solens hetta och mjuka persikor.

iran-mat

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberis-ris
Serves: 4
Ingredients
  • RIS
  • 2 ½ dl basmatiris
  • 1 kuvert saffran, ½ g + ½ dl kokhett vatten
  • 25 g + 25 g smör
  • 50 g torkade berberisbär
  • 1/2 msk strösocker
  • 50 g pistagemandel, grovhackad
  • ½ dl matolja
  • 1 msk salt[br][br]
  • KYCKLING
  • 1 kg färsk kyckling, gärna klubbor
  • matolja till stekning
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 msk gurkmeja[br][br]
  • SKY
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk pressad citron
  • 1 kuvert saffran, ½ g + ½ dl kokhett vatten
  • ¾ l kycklingbuljong
  • Salt och nymalen svartpeppar
Instructions
  1. RIS
  2. Skölj riset två, tre gånger genom en sil för att få bort överflödig stärkelse. Lägg det i en skål med rikligt med ljummet vatten och lite salt och låt stå minst en timme.
  3. Häll det kokheta vattnet över saffranet och låt det stå.
  4. Smält hälften av smöret i en panna, tillsätt berberisbären och socker och fräs en minut tills sockret smälter. Rör i den hackade pistagemandeln.
  5. Koka upp dubbel mängd vatten som riset med 1 msk salt.
  6. Häll bort blötläggningsvattnet från riset genom en sil och lägg det i kastrullen med det kokande vattnet. Låt sjuda under lock 5–7 minuter eller tills riset nästan fördubblats i storlek.
  7. Ta bort från värmen (det här steget är viktigt, riset får inte överkokas, då blir det klumpigt).
  8. Häll av vattnet från riset genom en sil.
  9. Häll oljan i riskastrullen och häll tillbaka riset och ställ kastrullen på spisen igen. Smält resten av smöret och häll det över riset. Lägg på locket med en handduk mellan.
  10. Låt kastrullen stå på medelvärme i 5 minuter, sänk sedan till låg värme och låt det stå så i 20 minuter.
  11. Blanda 1–2 deciliter av det färdigkokta riset med det utrörda saffranet, berberisbär- och pistagemandelblandingen och dekorera riset med det.[br][br]
  12. KYCKLING
  13. Sätt ugnen på 170 grader.
  14. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stor panna och fräs löken och lite av gurkmejan så löken blir mjuk och vackert gul. Ta upp och lägg åt sidan.
  15. Bryn kycklingen i ytterligare lite olja med resten av gurkmejan och salta och peppra generöst. Lägg över kycklingen i en stor ugnsform tillsammans med löken.[br][br]
  16. SKY
  17. Häll lite olja i en stor kastrull och tillsätt tomatpuré. Låt det fräsa 1 minut under omrörning. Tillsätt pressad citron, det blötlagda saffranet och kycklingbuljongen. Låt det koka ihop någon minut.
  18. Häll blandningen över kycklingen och låt den gå färdig i ugnen cirka 20 minuter.