Får det lov att vara en kanderad ros?

Den 2 juli är det Rosens dag, denna ljuvliga blomma. Rosor kan man använda på många olika sätt i matlagning och bakning, ett av dem är genom att kandera dem. Kanderade blommor är perfekt till att dekorera dina bakverk och desserter med och passar även bra som smaksättning på glass!

Tänk på att snittrosor du köper i affären kan vara besprutade och inte så bra att äta. Plocka helst blommorna  i trädgården eller ute i det fria.

Andra blommor som är fina att kandera är viol, krasse, tagetes, ringblommor, lavendel, syren, penséer, gurkört, citronmeliss.

Kanderad ros
Ingredients
  • 1 äggvita
  • 1 tesked vatten
  • florsocker eller finkornigt strösocker om du vill ha ett mer frostliknande resultat
  • 1 brödpensel
Instructions
  1. Sätt ugnen på 40 grader.
  2. Skölj och separera blombladen. Vill du kandera hela blomman eller knoppen behåll en bit av stjälken så blir det enklare att hålla. Låt torka på en handduk.
  3. Vispa en äggvita till hårt skum med en tesked vatten. När bladen är torra pensla på med äggvitan över hela bladet, är det små fina blommor kan det vara enklare att ta äggvitan på fingrarna och gnugga in. Det är viktigt att äggvitan täcker överallt, annars blir bladen/blomman brun och ful där man missat.
  4. Strö eller doppa bladen i sockret.
  5. Lägg bladen en och en på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  6. In i ugnen i ett par timmar med luckan lite på glänt. De får gärna ligga kvar under natten. Förvara blommorna i tättförslutande glasburk med bakplåtspapper emellan. Håller sig i ca en månad.

Receptet kommer från P&B Delikatessers blogg som även säljer flera olika produkter som innehåller rosor. Du hittar dem på plan 1 i Hötorgshallen!