Grillad havsabborre

grilald-torsk
Grilla in sommaren! Det som är så bra med att grilla är att det inte kräver toppenväder men ändå ger en smak på sommaren. Här kommer ett enkelt recept på hur du kan skapa en somrig grillfest på havsabborre serverad med bakad och råhyvlad fänkål, grillad bella verde broccoli, färsk vitlök och citron.

För en extra somrig smak gör du bäst din egen kryddblandning. Här kommer en enkel variant: riv skalet från en apelsinen och låt det torka ovanför spisen eller i ugn på 50 grader (med en träsked i ugnsluckan så att man släpper ut kondens) tills den är helt torr. Mortla det sedan med lika delar av: fänkålspollen, svartpeppar och havssalt. Klar att strössla över abborrarna!

Alla ingredienser kan du så klart hitta nere i Hötorgshallen. Färsk fisk kan du köpa hos Melanders Fiskeläget och Hav, grönsaker hos Sandins frukt & grönt och olivolja och kryddor hos Pierias livs, Pallas delikatesser, Prima delikatesser och Österqvist delikatesser.

torsk

Grillad havsabborre
Serves: 4
Ingredients
  • 2 havsabborre (eller liknande fisk ca 600g/st)
  • 2 fänkålshuvud
  • 12 bella verde broccoli
  • 1 knippe gröna brytbönor
  • 2 färska vitlökar
  • 2 citron
  • olivolja
  • salt och peppar
  • aluminiumfolie
Instructions
  1. Ansa och skölj fänkålen. Skär den i kvartar och hyvla en av kvartarna tunt på mandolin eller skär så tunt som möjligt med kniv och lägg i kallt vatten. Lägg övriga kvartar i en ugnsform, häll på olivolja och salta samt peppra. Baka i ugn på 150 grader under folie tills det att fänkålen är mjuk (cirka 30 minuter).
  2. Fjälla, ta ur och skölj fisken. Ansa vitlöken, brytbönor och bella verde broccolin. Skär varje citron i fyra. Ha en härlig glöd på grillen och grilla alltihop tills det är färdigt (grilla brytbönorna i aluminiumfolie). Salta, peppra och stänk lite citronsaft och olivolja över allt det nygrillade. Avsluta med att krydda med kryddblandningen.

Recept och bilder kommer från Hötorgshallens tidning Hallen #2, 2014.