Kajsas Fisk är med sina över 30 år i Hötorgshallen något av en hallenklassiker. Hit vallfärdar människor på lunchen för att njuta av deras berömda fisksoppa eller någon av deras delikata fisk- och skaldjursrätter. I Hötorgshallens tidning Hallen, nr 3, delar de med sig av en av sina kreationer: en pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax.
”Den här pastan med kallrökt lax är också en fullträff, laxens rökiga smak blir en perfekt kombination till den milda och gräddiga vitvinssåsen. Satsa på riktigt fina räkor för extra smakupplevelse.”
- VITVINSÅS:
- 2 msk smör
- 1 stor schalottenlök, finhackad
- 1 dl vitt vin
- 2 msk koncentrerad fiskfond
- 5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 krm salt
- 2 krm vitpeppar
- 2 krm kajennpeppar
- 3–4 msk maizenaredning
- DESSUTOM:
- 300 g bavette eller annan pasta
- 75 g färska räkor med skal
- 75 g skalade kräftstjärtar
- 150 g strimlad kallrökt lax
- 1–2 nävar rucola och/eller babyspenat flingsalt och nymald svartpeppar
- Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken mjuk utan att den får färg.
- Tillsätt vin, fiskfond, grädde, mjölk salt, vitpeppar och kajennpeppar.
- Koka upp och sila bort löken.
- Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka utan lock så en tredjedel av såsen reduceras bort. Red av med maizena enligt förpackningen.
- Koka pastan al dente och häll av genom ett durkslag.
- Skala räkorna.
- Blanda pastan med såsen och vänd i räkor och kräftstjärtar.
- Fördela pastan på fyra tallrikar och toppa med laxstrimlor och rucola och/eller bladspenat. Strö på lite flingsalt och krydda med nymald svartpeppar.
Recept från Hallen #3, 2014 Foto: Anders Bergersen.