Ugnsbakad torsk i vitvinssås med knaprig pancetta

torsk i vitvinssas2
torsk i vitvinssas och proiscuttiotorsk med lufttorkad skinka

Tapas, ni vet de där smårätterna med spanska fanor? Det där hopplocket av this and that, så kallad festlig buffémat. Alltså sånt som inte behöver passa jättebra ihop, allt är ju så gott för sig? Det vill säga: kylskåpsrester.

Lördagens lyxbuffé blir till måndagens rester. Söndagens långkok låter plötsligt långtråkigt?

Nej, tycker det är dags att återerövra kylskåpsresterna!

Egentligen är mitt kylskåp aldrig så lockande som efter helgen. Det är ju då jag varit i Hötorgshallen, plockat med både beprövade favoriter och nya upptäckter från väldoftande delidiskar. Och samma lufttorkade proiscuttio, lena färskpotatis och kallrökta pancetta kan inte ha förvandlats till något besvärligt på en dag. Det har ju lagrats i flera månader i vissa fall för att bli perfekta ingredienser.

Därför blev måndagens middag en riktig lyxbuffé av kylskåpsminnen från helgen. Fredagens mjälla torsk tillsammans med lördagens luftiga proiscuttio och söndagens frukost-pancetta, en festlig måndagstapas helt enkelt.

 

Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
  • 1 msk smör
  • citronsaft
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 finhackad gul lök
  • 100 gram pancetta
Instructions
  1. Smöra en ugnsform och lägg på torskfiléerna.
  2. Pressa lite citronsaft, salta och peppra samt lägg i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter.
  3. Under tiden fisken är i ugnen: blanda vinet, löken och buljongen och koka i cirka 5-10 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda på låg värme.
  4. Häll såsen över de ugnsbakade filéerna och servera tillsammans med lufttorkad skinka eller knaperstekt pancetta.