Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall.
Gazpacho
Serves: 4
Ingredients
- 4–5 mogna tomater
- 4 skivor vitt bröd
- ¾ gurka, skalad och utan frön
- 1 grön paprika, urkärnad
- 2 vitlöksklyor
- olivolja
- rödvinsvinäger
- salt och peppar
Instructions
- Skåra tomaterna med en kniv och täck med kokhett vatten i ungefär en halv minut, dra sedan av skalet.
- Tärna brödet och lägg i en skål tillsammans med 1 dl vatten så att brödet täcks och suger åt sig vattnet.
- Lägg gurka, paprika, vitlöken och tomaterna i en mixer och kör på maxe ekt i en halv minut.
- Lägg i det blöta brödet, ett par matskedar olivolja och en tesked vinäger. Kör på max igen i ungefär en minut.
- Smaka av med salt och peppar, mixa snabbt igen om du lägger i mer salt eller peppar.
- Häll upp i en tillbringare och ställ in i kylen tills det är dags att äta den.
Receptet publicerades i Tidningen Hallen nr 6, 2015.