En liten nötfärsbiff med en stor klick talgsmör


Hos Latinamerikanska Livs i Hötorgshallen säljs talgsmöret i glasburk, se ovan.

Ibland blir en sugen på en ren smak. Inga tillbehör, bara en ensam smakupplevelse. Då behöver en de bästa råvarorna och något som förhöjer dem. Detta något kan till exempel vara talgsmör.

Traditionellt sätt används alla delar av köttet men många brukar skära bort fettet. Det är slöseri med en fantastisk råvara som har använts i matlagning i hundratals år. Fettet, eller talg som det också kallas, är en en naturlig produkt som utvinns ur nötkött. Det har goda egenskaper i matlagning (hög smältpunkt bland annat) och en fin smak som används på tjusiga restauranger, men när vi ser det framför oss på tallriken så skär vi bort det. No more!


Häromveckan blev jag helt enkelt sugen på en liten biff med mycket smak. I blandningen ovan ingick ca 150 g nötfärs, finhackad lök, vitlök, ett ägg, salt, peppar och en liten nypa rökt paprikapulver.


Rullade samman ingredienserna och stekte min middagsbulle på het värme i cirka 3 min på varje sida. Sedan klickade jag på talgsmöret. Det blev veckans godaste middag utan konkurrens!