Den här somriga kokoskakan med kakao och vispgrädde har allt: knäckigt toscatäcke, seg och saftig botten, få ingredienser och dessutom kräver den inte mer än en vanlig långpanna. Smidig och så god, perfekt att bjuda på i fikarummet under semstern (färre folk: fler bitar till dig själv!).
Kakao och kokosflingor finner du hos Pierias Livs på Hötorgshallens nedre plan.
Seg toscakaka med kokos i långpanna
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
- Kaka:
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
- 3 dl vetemjöl
- Glasyr:
- 200 g (5-6 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Instructions
- Sätt på ugnen på 200°C.
- Smält smöret och täck en ugnspanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
- Bre ut kakdegen i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.
- Gör under tiden glasyren i en kastrull.
- Bland kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull på medelvärme och rör om när smöret smälter till en jämn smet.
- Koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
- Bre på glasyren på den klara kakan och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills toppingen fått fin gyllenbrun färg.
- Låt svalna och skär upp i valfri storlek.