Seg toscakaka med kokos i långpanna

Den här somriga kokoskakan med kakao och vispgrädde har allt: knäckigt toscatäcke, seg och saftig botten, få ingredienser och dessutom kräver den inte mer än en vanlig långpanna. Smidig och så god, perfekt att bjuda på i fikarummet under semstern (färre folk: fler bitar till dig själv!).

Kakao och kokosflingor finner du hos Pierias Livs på Hötorgshallens nedre plan.

Seg toscakaka med kokos i långpanna
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
  • Kaka:
  • 200 g smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr:
  • 200 g (5-6 dl) kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 75 g smör
Instructions
  1. Sätt på ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret och täck en ugnspanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  4. Bre ut kakdegen i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.
  5. Gör under tiden glasyren i en kastrull.
  6. Bland kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull på medelvärme och rör om när smöret smälter till en jämn smet.
  7. Koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
  8. Bre på glasyren på den klara kakan och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills toppingen fått fin gyllenbrun färg.
  9. Låt svalna och skär upp i valfri storlek.