Skotsk gröt med whisky och smör och 3 andra superfrukostar med havregryn


Havregrynsgröten. Den där mättande, rustika kärnfödan som förutom sina prisvärda och hälsomässiga egenskaper går att kombinera i det oändliga.

Nathalie Cantacuzino är en svensk fotograf och matkreatör bosatt i Tokyo, förutom en drömsk instagram (@nanorie) och blogg (Meanwhile in Tokyo) så har hon superbra koll på god mat gjord av bra råvaror. På hennes instagram kan du till exempel följa projektet “Porridge challenge“, en utmaning som kort och gott går ut på att hon provar sig igenom 50 olika grötrecept från hela världen för att vidga sina frukostvyer.

Nedan delar Nathalie med sig av sina topp 3 bästa grötrecept för tillfället, nu har du verkligen ingen anledning att skippa frullen i sommar:

1. Tropical vibes
Havregröt med stekt ananas, kokos och grekisk yoghurt

1 dl havrekross
2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
½ tsk kardemumma
Ananas, skivad
1 msk lönnsirap eller honung
1 tsk vaniljextrakt
1 msk smör, ghee eller extra virgin kokosolja
Topping ex: rostad kokosflingor, grekisk yogurt, bipollen (finns hos Pierias Livs i Hötorgshallen)

Koka upp havrekross med vätskan. Sänk till låg värme, tillsätt kardemumma och låt puttra ca 20 min tills du får en önskad konsistens. Salta och sätt på lock. Låt vila 5 min. Stek ananasen i smör, vaniljextrakt och lite honung tills den fått en fin färg. Servera ananasen över gröten och få gärna med saften från pannan. Tillsätt rostade kokoschips, grekisk yoghurt och bipollen.

 

2. Overnight Oats
Gröt som fått stå sig i kylen över natten med avocado, rå kakao, torkad frukt

1 dl Havregryn
½ Avocado ½ Banan (alt. 1 msk lönnsirap/honung)
1 dl yoghurt
1,5 msk rå kakao
Salt
En handfull med blandade torkade frukter och nötter, Jag hade aprikoser, tranbär, mandlar och solrosfrön.

Mixa eller mosa avocado, rå kakao, banan, yoghurt tills du inte ser bitar av avocadon längre. Tillsätt havregrynen, en nypa salt och torkad frukt/nötter. Låt stå i kylen över natten och toppa sedan med valfri topping på morgonen. Tips: Jordnötssmör, kakaonibs, grekisk yogurt m.m.

 

3. Flying Highlander
Skotsk havregröt m. whisky och smör

1 dl havrekross
2 dl mjölk (antingen komjölk eller havremjölk ‘kaffe/barista’)
1 dl vatten
En klunk whisky
En klick smör
Honung
Salt

Rosta havrekrossen I en torr panna lätt tills det börjar dofta gott I köket. Häll på mjölk, whisky och vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka på låg värme ca 20 min. Rör om konstant med en träslev för att undvika att den bränns samt för att få en len gröt. När du fått en konsistens som du gillar (vill du ha en lösare gröt så tillsätt mer vätska), salta och smaka av. Lägg på lock åt låt vila i ca 5 min innan du serverar med en klick smör, honung och eventuellt mer whisky.

—–

Bilder och recept av Nathalie Cantacuzino.