Frukost

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche

Jobb och skolhösten är igång för många vilket innebär att frukosten lämnar lunchen i form av brunchen och blir sitt egna mål igen. Det blir viktigt att äta som en riddare för att orka med hela dagen, om än en fattig sådan efter sommarens bravader… Fattiga riddare, eller french toast som de kallas, kan vara en av de mer genialiska rätterna. Gammalt bröd blir godare än det var nybakad, tack vare ett hopkok av det […]

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche Läs mer »

Skotsk gröt med whisky och smör och 3 andra superfrukostar med havregryn

Havregrynsgröten. Den där mättande, rustika kärnfödan som förutom sina prisvärda och hälsomässiga egenskaper går att kombinera i det oändliga. Nathalie Cantacuzino är en svensk fotograf och matkreatör bosatt i Tokyo, förutom en drömsk instagram (@nanorie) och blogg (Meanwhile in Tokyo) så har hon superbra koll på god mat gjord av bra råvaror. På hennes instagram kan du till exempel följa projektet ”Porridge challenge”, en utmaning som kort och gott går ut på att hon provar

Skotsk gröt med whisky och smör och 3 andra superfrukostar med havregryn Läs mer »

Förgyll din frukost med frystorkade bär

Frystorkade bär – vad är grejen? Jo, det är helt enkelt ett himla smart sätt att skapa nya sätt att äta bär på. De blir lite som en ny råvara tack vare konsistens och smak, som ju skiljer sig från färska bär. Genom frystorkning behålls många av näringsämnena vilket gör dem till den nyttiga pricken över i:et.   Förslag på hur du kan äta frystorkade bär: Som snacks på eftermiddagen när blodsockret sjunker och du

Förgyll din frukost med frystorkade bär Läs mer »

Vardagslyx: pocherat ägg

Ett pocherat ägg är den optimala vardagslyxen! Bara ordet låter flådigt. Pochera kommer av franska poche, som betyder ficka – när du pocherar ett ägg lägger sig gulan som i en ficka. På svenska kallas det ibland även för förlorade ägg. Ett pocherat ägg är superkrämigt både inuti och utanpå, och ett enkelt sätt att lyxa vardagspastan med, eller lägga på en bit rostat bröd ihop med färskost och avokado. Så pocherar du ett ägg: Koka upp vatten i en kastrull och stäng

Vardagslyx: pocherat ägg Läs mer »

Recept: Raw Porridge – gröt på chiafrön

Gröt på morgonen är inte bara mättande, det kan vara väldigt nyttigt också! Men har du tröttnat på den ledsna havregrynsgröten? Raw Porridge görs på de populära chiafröna och andra frön som du kan köpa hos bl a Pierias Livs i Hötorgshallen. Här kommer ett smarrigt recept som publicerades i höstnumret av tidningen Hallen. Det går supersnabbt att göra, men ett tips är att lägga fröna i blöt redan kvällen innan. Sedan handlar det om att hitta smaksättningen

Recept: Raw Porridge – gröt på chiafrön Läs mer »