Ett pocherat ägg är den optimala vardagslyxen! Bara ordet låter flådigt. Pochera kommer av franska poche, som betyder ficka – när du pocherar ett ägg lägger sig gulan som i en ficka. På svenska kallas det ibland även för förlorade ägg. Ett pocherat ägg är superkrämigt både inuti och utanpå, och ett enkelt sätt att lyxa vardagspastan med, eller lägga på en bit rostat bröd ihop med färskost och avokado.
Så pocherar du ett ägg:
- Koka upp vatten i en kastrull och stäng av plattan så fort det kokat upp. Tillsätt 1 msk ättika och salt.
- Rör i vattnet så att det skapar som en vattenvirvel.
- Knäck ett ägg i en mugg och häll det sedan försiktigt ned i mitten av vattenvirveln. Om det inte håller ihop kan du hjälpa till med en sked.
- När äggvitan har stelnat tillräckligt mycket för att ägget ska hålla ihop, plockar du försiktigt upp det med en hålslev.
- Klart!
Ju färskare äggen är desto bättre håller de ihop. Och färskast ägg hittar du förstås i Hötorgshallen!