Vargpersika eller kärleksäpple – kärt barn har många namn. I det här fallet handlar det om tomaten! När jag var på Island besökte jag en tomatfarm där de bjöd på den mest delikata tomatmåltiden jag någonsin ätit. Blev så inspirerad av hur man faktiskt kan göra en hel måltid enbart fokuserad kring tomaten, och tänkte dela med mig.
Tomatlunch: Vatten med körsbärstomater, delikat hembakat bröd med gurk-salsa, tomat-drink gjord på gröna tomater (lite sötare än röda), lime, honung, ingefära och bubbelvatten (SÅ GOTT) och så den godaste tomatsoppan någonsin.
Här är receptet på Friðheimars berömda tomatsoppa. Du behöver:
1 kruka mogna tomater
1 nypa grönsaksbuljong
cayennepeppar efter smak
Kallt vatten, tillräckligt för att täcka tomaterna
Gör så här:
Sätt allt i en kastrull och låt sjuda i ca 30 min eller tills tomaterna är mjuka. Finhacka med en stavmixer. För sötning kan du lägga till lite mogen mango (eller mangochutney).
Till efterrätt: två olika sorters tomatglass, en gjord på gröna tomater och en på röda. Mumsfilibabba! Avslutar med en mycket praktisk basilikakruka att servera måltiden ihop med:
Tomater hittar du förstås hos Hötorgshallens egen grönsakshandlare, Sandins frukt & grönt.